Япония – важна за туриста информация. Или по забележителностите на Япония.

Тази уникална държава е предоставила на  туристите всякакви удобства и улеснения за гарантиране на техния  комфорт.

Предвижване и транспорт.

Влаковете на Япония. Из цялата страна има изключително добре изградена жп мрежа. Особено ценни за брата турист бяха високоскоростните влакове, наречени „Шинкансей“, които се движат със скорост 300 км/ч и на практика преодоляват разстояние от 200  км за около 40 минути.

Въпреки че са доста скъпо струващо удоволстиве, за туристите японците са предвидили Japan rail pass. Това е  карта за пътуване. Цената на тази карта за 7 дни беше 230 долара.

Тук е моментът да отбележа, че за удобство на туриста, в Япония са предвидили две възможности за предвижване на туристическия багаж така, че да не пречи на туристическите обиколки на собствениците си.

Първата беше възможност да се изпрати същия този  багаж до следващото място за нощуване. Единственото неудобство на тази възможност беше високата цена.

Втората и далеч по-евтина възможност беше да се остави багажа на която и да е гара. На всяка жп гара в Япония има огромни каси за багаж, в които се събира включително доста голям куфар. Така срещу неголямо заплащане   багажът може да се остави вътре и да се вземе след разходка в съответния град.

Заради тези удобни и бързи влакове, няма смисъл да се сменя нощувката всяка вечер. Аз лично отседнах да две нощувки в Токио. А през цялото останало време нощувах в Осака. Първо, хотелите там бяха значително по-евтини от останалите туристически места. А и от нея много удобно се правеха еднодневни лъчове до останалите градчета.

Храната в Япония е изключително здравословна.  Освен, разбира се, в  в ресторантите, храна можеше да се намери и във всеки от намиращите се във всеки град в Япония множество мини маркети. В тях се продаваха напитки  и кутии с храна. Те представляваха обикновено дву – степенни кутии – в долната част беше оризът, или пастата. А в горната – яхнията от месо, зеленчуци, гъби. Имаше достатъчно добро разнообразие. Една такава кутия струваше между 5-7 лв. количеството й беше напълно за две хапвания. Бяха разположени в хладилни витрини. Във всеки магазин имаше печка за претопляне, връчваха ми се прибори и салфетки. Имах избор или да хапна на масичката в самия магазин, или да си отнеса кутията в най-близкия парк и там да й се насладя. Имаше по-малки кутии – със салата – айсберг, или кълнове и риба тон, яйце, малко пиле. Те струваха около 3 лв.

Забележителностите на Япония.

Забележителностите на Киото.

Киото е една от старите столици на монархията. При това  е бил столица в продължение на цели 12 века.  Може би заради това в него има най-голямо  съсредоточаване на храмове. Над 1700 будистки храма и 300 шинтоистки светилища

И тъй като те са разпръснати из целия немалък град,  за улеснение предвижването на туристите, е предвиден целодневен , който се закупува  от намиращия се на гарата туристически център. Отново там любезно ми предоставиха карта на града с отбелязани всички туристически обекти. А целодневният билет представлява  дървена плоча, изписана с някаква информация посредством йероглифи.  Която информация биваше възприемана от шофьорите на автобусите, с което и проверката приключваше.

Основните Забележителностите на Киото са:

Храмовият  комплекс Ginkakuji, или Храмът на Сребърния павилион

Храмовият  комплекс Кinkakuji / Храмът на Златния павилион/.

Дворцовият комплекс Nijo-jo.

Дворецът Ниномару / Ninomaru/

Дворецът Хонмару  /Honmaru/

Храмовият комплекс Кийомизудера /Kiyomizudera temple/

Квартала Гион / Gion/ – Квартал от безкрайно множество храмове и  улички.Именно в неговите улички след XVII век са създанени  особени места за пиене на чай, където гостите могат да бъдат забавлявани  с древните японски практики. Същите тези потайни места след залез слънце се превръщат в тайни нощни клубове.

Забележителностите на Нара:

Храмът Todaiji. Емблематичен за града, този храм е  най-голямата дървена постройка в света, изградена изцяло от кедър.

Храмът  Toshodaiji

Забележителностите на Токио:

Освен съвременните постройки и древните храмове, непременно трябва да отделите време  за

Квартала Сумидо, където се намираше и  храма Sensō-ji.

И вечерна разходка по крайбрежната на на река Сумидо.

 

Други забележителности на Япония:

Градчето Камакура с уникалния му храм.

Замъкът Химеджи

Парк Хаконе. До него се стига с Шинкансен, със спирка градчето Одауара. И в това градче от малка жп гара тръгва малка железница, с която се  обикаля планината-парк. Истинско вълшебно пътешествие, за което ще ви трябва цял ден.

Нарита– въпреки че  в туристическите пътеводители пише, че е малко и подценявано градче, всъщност е изключително красиво. Това е градчето, до което се намира всъщност летището на Токио. То  е нещо като архитектурен резерват. Запазени са старите къщи и малките работилнички. Всъщност, в тях могат да се намерят доста по-евтини стоки и сувенири от цялата страна.

Нещо много важно! Никъде в цяла Япония, ама наистина никъде не се пушеше. Дори в парковете и на открито.

Престъпност. Може и да си имат, но на туриста не се показва и не пречи по никакъв начин. Напълно необезпокоявано може да се обикаля независимо от мястото и от часовото време.

Прекрасни хора. Уникална държава! Искрено препоръчвам подобно пътешествие!

Повече  подробности  можете да видите в пътеписа ми.

Япония – там, където реалността загърбва пределите на фантазията

Сигурна съм, че Япония ще ви очарова!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt