Част шеста – град Нара

И дойде времето на  Нара, първата столица на Япония. Нара – ши, както я наричат японците.

Като град Нара се заражда  през 710 година- тогава е носила името  Хейжо. Именно по онова време будизмът достига своя апогей в тези земи.

За да няма затруднения при ориентиране из града, има любезно поставени табели. Ето, на тази, например, ясно е показано, че следва да се завие наляво.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За по-голяма яснота, аз си ползвах средностатистическата навигация. И тя ме отведе до първия храм. А там ме посрещнаха сърничките.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Както се оказа, те си се разхождаха напълно свободно из целия град. За взаимна радост с туристите. Туристите им се радваха и ги снимаха, с които сърничките ги радваха. Те пък , на свой ред, радваха самите сърнички, като им подмушваха по някое лакомство.

Първи в моя план за деня беше храмът Todaiji.

Той се оказа емблематичен за град Нара и за цяла Япония. В превод името му означава „Големият източен храм“. И не напразно. Именно този храм е  най-голямата дървена постройка в света, изградена изцяло от кедър. И поради тази причина е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. А фасадата му е инкрустирана изцяло с дърворезба.

Първоначалните размери на  Todaiji са били  57 метра широчина и 47 метра височина. За жалост, в историческото си битие,  става два пъти жертва на пожар  и след реставрацията през ХVІІІ век остава с 60 % от мащаба на оригинала от VІІІ век.

В храма се помещава най голямата статуя на Буда в Япония. Именно това е била и целта на  построяването му през 752 година. Построен е по заповед на император Шому, специално за да помести тази огромната статуя на Буда. Идеята на императора е била да се демонстрира величието на новата религия и да се “осигури“ дом за вечното царуване на Буда в Нара.

Окръжностите на очите на Буда са близо метър.

Дясната му ръка е вдигната, което символизира поканата „Не се бойте, елате“.

Лявата ръка е сложена на коленете, което е израз на уверението „Аз ще ви подкрепям“.

 

Залата, в която е поместена тази статуя е наречена  Дайбутсуден ( голямата зала на Буда).

И прекрасният храмов парк, разбира се.

По уличките на съвременна Нара се отправих към следващия древен храм.

Храмът  Toshodaiji

След като полутичайки обходих набелязаните храмове, спрях за лека отмора в градския парк на Нара. Който, всъщност, повече наподобяваше гора.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt