Карибска магия от палубата на Коста Пасифик

Беше зимата на 2019 година.

След пътешествието из Куба и Ямайка, дойде време да се кача на кораба. Това беше третата част от карибското ми пътешествие.

И така. Първият ми ден на кораба.

 

Снощи бях успяла да го разгледам. Явно опитът от предишния ми круиз си казваше думата. Макар и доста отдавна, и на съвсем друго море, условията бяха почти същите. За разлика от първия път, този почти от раз успях да си намеря каютата. И после я бърках достатъчно рядко, за да се приеме за пренебрежително малко. Няма да забравя каква мъка беше това откриване на  първия ми круиз. Почти нямаше ден, в който поне два пъти да се загубим. Опитът си казваше думата! Както и предния път, и на този кораб  имаше цял етаж магазини и барове. Така наречената „търговска улица” за разходка. И наистина, вечерно време добре облечени дами и господа се разхождаха по нея като в централна градска част на който и да било град. Тази търговска улица беше разположена на най- високата точка, в която свършваше своеобразния комин, образуван на височината на четири етажа. В основата му беше разположен централният бар на кораба. Там именно имаше сцена, от която се чуваше непрекъсната приятна музика. Кога на живо, кога на запис, музиката неизменно звучеше и огласяше всички други етажи до върха на „комина”. Съответно, и на търговската улица се разхождах под нейните звуци.   Междинните два етажа между централния бар най-долу и разположената най-отгоре търговска улица, представляваха своеобразни тераси към бара. Те, от своя страна, бяха приютили множество сладкарнички, барчета и какви ли не заведения с масички и приятни коктейли. Верен на политиката си, корабът предлагаше с едно усилие за музика, удоволствие на хората, заели различните заведения по всичките четири етажа. Музиката достигаше дори до разположения на носа на кораба   триетажен театър. А тъй като точно тази вечер нямаше представление, получих пълното удоволствие да се разположа в една от удобните му меки кресла и да си чета любимата книжка под звуците на същата тази нежна музика.

Вечерната ми обиколка ми даде знание относно нахождението на всички интересуващи ме обекти. Вече знаех, че на 11 палуба, пред самия спа център има фитнес салон. И въпреки че ползването на спа центъра си беше доста скъпо мероприятие /или поне така си мислех към онзи момент/, фитнесът беше безплатен. Чудесно! Ето ти още едно приятно занимание на кораба.

Още първото му посещение ме доведе до следващото знание. А именно, че всъщност, спа центърът не беше толкова скъп.

Любопитството и неговите пагубни последици са описани в не една  басня. И този път, на излизане от фитнеса   , то ме поведе към удобно разположената рецепция на спа центъра точно пред фитнеса. Аз само щях да попитам. И то щеше да ми се стори ненужно скъпо и аз щях да се откажа. Но пък щях да имам информация. Както се казва, да влизам в разговор. Какво лошо има в това?! Ето с тези добри намерения се насочих аз към спа центъра.

Ще го кажа така. Хората на рецепцията си знаят работата! С най – милата си усмивка една девойка ми каза, че може пълноценно да ми разкаже за прекрасния им спа център само след като ми го покаже. И любезно ме покани на една с нищо неангажираща ме обиколка. И аз за такава я приех в нейното начало. С какво пък може да ме учуди един спа център?! Не е като да не бях виждала. А благодарение на картите „Мултиспорт” вече и доста редовно си ги ползвах.

Съзнавайки, че ще прозвуча клиширано, това си беше съвсем друг спа център! Два етажа какви ли не кабини. Шест вида парни бани. А аз точно тях най – харесвах от спа джаджите. И не просто малки скромни помещения, каквито сме свикнали да виждаме. Едната парна баня беше с размерите на тристаен апартамент. И всички останали бях също толкова големи. В една от парните бани посетителите си лежаха върху онези вълшебни керамични кресла, удобно следващи извивките на тялото. И те бяха вътре в самата парна баня, а не отвън в релакс зоната. В релакс зоната отвън имаше още цял куп такива кресла. Освен тях имаше две стаи за релакс. Два вида сауна. Няколко турски бани. Отделно теласотерапия в басейн с морски водорасли. Друг басейн, джакузи-та. И всичко това така красиво опаковано! Обиколка от 15 минути, а сякаш се пренесох в един друг свят. Или поне за мен до този момент не беше познат. И всичко това се предлагаше за неограничен достъп за 105 евро за осем дни- за целия ми престой на кораба

С каква настройка бях тръгнала в началото? А, да. Че ще ми се стори ненужно и излишно. Ами, в края на обиколката вече ми изглеждаше напълно необходимо и поносимо като цена. Може би роля си бяха казали изключително високите цени в Куба и Ямайка. За какви ли не глупости там харчихме пари. На техния фон 200 лв за осем дена пълен лукс ми се струваха добър подарък. Пък и нали круизът е  по време на рождения ми ден! Тъкмо нямаше да се затруднявам с подаръка си. Я, така погледнато вече взе да ми изглежда направо наложително. Както винаги съм казвала, най – важното е човек да убеди себе си. От там нататък няма невъзможни неща.
В моя защита все пак ще кажа, че стоически избегнах всички възможни атаки на милата девойка да платя почти двойно за една процедура на лице, или тяло. Бае ви Ганя 200 лв дава. Ама още толкова за еднократна процедура на лице, не. Разбирам, че е най – вълшебната на този свят. И голяма част от бръчките завинаги ще напуснат площта на лицето ми.  И все пак! В родината за тази сума ще ми направят множество вълшебства. Които със същия успех няма да успеят да ми заличат наличните вече бръчки.

Да, откакто в края на зимата си купих диоптрични очила, забелязах, че вече не изглеждам така млада, както бях свикнала да се виждам в огледалото. Затова, безспорно, бяха виновни очилата. Просто явно ми бяха продали такива с бръчки. Не напразно всички мъдреци в човешката история са въздвигали до нивото на свещенност незнанието и простотата. Докато нямах знание за вида си, много си се харесвах. От както ми продадоха тези очила с бръчки, вече имам не дотам приятни мисли в главата си. Успокояващото е, че всеки ден ставам все по-млада и по-хубава, та тази тема ще загуби актуалността си  някой ден. Именно благодарение на това верую успях с лекота да удържа атаката на рецепционистката и се ограничих със заплащане  само на 105 евро.

А колко удоволствие получих за тази сума! Определено едни от най – добре похарчени те ми пари за цялото ми пътуване. Нямаше по – добър подарък за рождения ми ден!

А както се оказа малко по късно, спа пакетът ми даваше не само допуск до всички благинки като парни, турски бани и сауни. А още и до три салона със стайна температура с удобна мека мебел. В тях можех да пия всякакви детоксикиращи чайове и просто да си чета книжка, или пък да си пиша „на радост людям и всем вам”. Именно такова местенце още не си бях открила на моя кораб Коста. На откритите палуби освен че печеше твърде директно, още и духаше. А според местонахождението в открито море, духането понякога придобиваше доста сериозни измерения. В салоните по фоайатата пък бичеше доста силен климатик. Така че откриването на тези салони за тихи мероприятия направо напълно завърши удовлетворението ми от закупуването на спа пакета. Вече визуализирах всичките си бъдещи почивки именно по този вълшебен начин!

 

Отивайки на първата ми закуска, изпитах истинско удоволствие. Пътуването с кораб си беше истинска наслада. Имаш си едно огромно съоръжение, на което в пълна сигурност и защита прекарваш една седмица. И за разлика от стационирания хотел, това огромно съоръжение се предвижва само от място на място. На практика времето, прекарано от мен в сън, служеше на кораба на ме предвижи до следващото интересно място. И на поредната закуска вече бях пред поредното ново място. Покрай вкусната храна можех да му се насладя първо от кораба. А непосредствено след нея,  можех да сляза и да се насладя вече и на живо през целия ден. В случай, че успея да го разгледам за по – малко от ден, Корабът любезно ми предлагаше три палуби с басейни, джакузита и шезлонги, спа център, фитнес. А вечерите бяха посветени на разходка из търговската улица и представления в театъра. Истински пълноценна почивка! И най- важното, всичко това без да е необходимо всеки ден да събирам багаж и да се местя със собствени усилия и пари на следващото място. Корабът извършване всичко това заради мен. За първи път от двуседмичното ми пътуване, отворих куфара и си разположих вещите в трикрилия гардероб в каютата. Имах си една и съща коюта за седем дни! И в тези седем дни щях да се грижа единствено да слизам на нов бряг всяка сутрин и да си изкарвам страхотни дни  с разнообразните занимания на борда. Да, круизите се превръщат в любим начин на пътешествия!

Още повече се хареса в този момент на изтерзаната ми от многобройни пътувания душа.

Не мога да не обърна внимание и на финансовата страна. За да обиколя всичките тези шест острова без любимия ми вече кораб,  трябваше да използвам шест полета. А, както показа предварителното ми търсене, не до всички острови имаше директни такива. Понякога, за да прелетиш до съседния остров, трябваше да обиколиш половината свят. Както се случи всъщност и с пътуването ми от Куба до Доминиканската република. За да преодолея това  не голямо разстояние според глобуса, аз бях принудена да летя обратно до Панама, а оттам до Доминиканската република. Излишни няколко часа в полет и още няколко по летища за чекиране и изчакване. Тоест, в рамките на седемте дни, през които корабът ми предостави насладата на шест острова, аз можех единствено да си летя от остров на остров. И то при добре намерени полетни връзки и наличие на полети във всички нужни ми дни. Оттам нататък следваше времето за разглеждане. Сиреч,  поне още толкова. И това само от към време. Дори не ми се смята общия финансов сбор на всички тези купища полети. Към тази цена разбира се трябваше да се прибави сметката за изхранването ми  по време на всички тези дни. И, разбира се, сметката от местата за преспиване. И на фона на всичко това, ми предстоеше събиране и разтваряне на багаж всеки ден, мъкнене, такси от и до летището. Неминуемата горчивина от това, че за пореден път ме лъжат в цените.

Ето, всичко това ми спести моят Кораб на цена от 700 лв за цялото пътуване. Фитнес, спа, хранене през целия ден, кафе, вода, сладкиши, басейни, плаж, вечерни забавления, предвижване и посещение на нови места по шест различни острова. За 700 лв. Обичам го този кораб! Господ здраве да дава на родилите и осъществили тази прекрасна идея!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt